Verbouwen om te blijven

  • Een persoonlijk thuis
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Een groeiend gezin wil graag aan een kindvriendelijk plein midden in Amsterdam blijven wonen. Hun appartement was echter te klein en te donker. Toen de bovengelegen woning vrijkwam ontstond de kans om de twee appartementen samen te voegen tot één ruime gezinswoning. Door samenvoegen en uitbouwen ontstaat veel licht en ruimte en wordt de achtertuin onderdeel van de leefruimte.

Ontwerpopgave

Maak van twee appartementen één woning. De opdrachtgevers hadden licht en ruimte hoog op de wensenlijst staan. Maar vrijwel alle binnenmuren op de begane grond waren dragend. 

Een ander gebruiksongemak was een niveauverschil van een halve meter tussen de woning en de achtertuin. Dit zorgde ervoor dat de tuin voor de helft uit een vlonder bestond en nauwelijks gebruikt werd.

Projectdetails

Locatie
J.J. Cremerplein, Amsterdam, Nederland

Periode
Januari 2017 – Oktober 2018

Type
Verbouwing, Samenvoegen

Projectteam
Pieter Graaff en Wessel Jonker

Publicaties

Ontwerp

In de nieuwe situatie wordt het niveauverschil niet meer in de tuin overbrugd, maar midden in de woning. De treden in de woonkamer vormen een favoriete zitplek. Omdat de nieuwe vloer van de eetkeuken een halve meter lager ligt, is deze ruimte hoger en ontstaat een gelijkvloerse relatie met de tuin. De achtergevel is maximaal uitgebouwd en voorzien van een grote glazen pui. De tuin wordt hierdoor onderdeel van de leefruimte.

Het project is begonnen met een zaterdagse ontwerpsessie aan de keukentafel van de bewoners. Zo kon relatief snel een beeld ontstaan van de gewenste verbouwing. Er werd geschetst, gemeten, besproken én een bezoek gebracht aan twee andere samengevoegde woningen in de straat. Dit bezoek leerde dat een balans moet worden gezocht tussen indelingsvrijheid en het maken van plekjes.

Meerwaarde

Na de eerste maanden geven de bewoners aan dat zij nog nooit zoveel van de tuin gebruik hebben gemaakt en dat de treden in de woonkamer een favoriete zitplek zijn geworden. Het project laat zien hoe het samenvoegen van woningen niet alleen meer woonruimte oplevert, maar dat met slimme ingrepen ook nieuwe gebruikskwaliteit kan ontstaan.

Het samenvoegen van woningen is een aansprekende manier om particulieren fysiek en sociaal te laten investeren in hun buurt. Veel grote steden stimuleren het om die reden; er is geen vergunning nodig of je krijgt er zelfs subsidie voor.

Locatie Project

Gerelateerd aan dit project

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan Samenvoegen Cremerplein.

Ook samenvoegen?

Mail pieter@deopenkaart.nl 
of bel 06-18539418