De Creatieve Industrie in de achtertuin

  • Een persoonlijk thuis
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Veel creatieve professionals werken vanuit huis, onzichtbaar vanuit een zolderkamer. Een fotograaf vroeg ons om mee te denken hoe hij een werkplek in zijn achtertuin kon maken die bovendien aan voorbijgangers zichtbaar maakt dat er gewerkt wordt. Nu werkt hij vanuit zijn ‘fabriekje’, waarvan de schoorsteen brandt als hij aanwezig is.

Ontwerpopgave

Door een afdakje naast het huis te bouwen voor het tuingereedschap en andere spullen, komt het schuurtje beschikbaar als werkplek en wordt de werkkamer een kinderkamer. 

Om het schuurtje als werkruimte te kunnen gebruiken, moet deze ramen krijgen, groter worden, geïsoleerd en verwarmd worden. 

Projectdetails

Locatie
Ariaweg, Amersfoort, Nederland

Periode
September 2019 – Januari 2021

Type
Atelier, transformatie

Projectteam
Pieter Graaff

Ontwerpend bouwers
Bert Kramer en Bas Feenstra

Ontwerp

In het ontwerp van het fabriekje gold een bestaand schuurtje met zwarte planken als uitgangspunt. Aanvankelijk werd gezocht hoe het schuurtje kon transformeren zonder de verwantschap met de overige schuurtjes in de buurt te verliezen. Een bijeenkomst over maakindustrie in de wijk leidde tot het idee om juist zichtbaar te maken dat er gewerkt wordt.

Hoe leuk zou het zijn als we de creatieve industrie letterlijk tot uitdrukking brengen als fabriekje? 

Eén van de gevels is een meter opgeschoven en van een groot raam voorzien, op het dak zijn sheddaken aangebracht die voor licht en ruimtelijkheid zorgen, maar ook aansluiting houden bij de oorspronkelijke goothoogte. Een schoorsteen met lamp maakt de analogie met een fabriek compleet.

 

Het ontwerp is tot stand gekomen in co-creatie tussen opdrachtgever, architect en makers. Ook de jongste zoon dacht mee in het ontwerp en maakte een treffende maquette van LEGO.

Details

 

In de uitvoering is niet voor een traditionele aannemer gekozen, maar voor bevriende ontwerpers met wie het idee is uitgewerkt tot eigenzinnige sculptuur. De zwarte planken van het schuurtje zijn hergebruikt, maar verticaal geplaatst als open gevelbekleding. Deze latten lopen door over een deel van het raam en over de deur, waardoor de sculpturaliteit van het fabriekje sterker tot uiting komt. Tijdens de uitvoering kwamen de makers tot fijngevoelige details, waaronder het verwerken van de deurgreep in de latten.

Het interieur bestaat uit een groot werkblad en een diepe kast. Het bovenblad van de kast dient als sta-bureau en als plek om foto’s en boeken op tentoon te stellen. Verlichting is geïntegreerd in het ritme van het dak, een stralingspaneel zorgt voor warmte. 

 

Deurgreep als onderdeel van de gevelstructuur

Meerwaarde

Het fabriekje biedt een aangename werkplek aan huis en is toch een plek op zich. Door haar karakteristieke vorm is het een herkenningspunt en een visitekaartje waar mensen graag worden uitgenodigd. Zo voegt de thuiswerkplek nieuwsgierigheid en karakter toe aan een dichtbebouwde wijk in ontwikkeling.

Locatie Project

Gerelateerd aan dit project

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan het fabriekje.

Meer weten?

Mail pieter@deopenkaart.nl 
of bel 06-18539418