Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Atelier van groeiende ambitie

  • Een persoonlijk thuis

De lang gekoesterde wens van een schilderatelier werd werkelijkheid in de eigen achtertuin. Een onooglijk rommelschuurtje groeide uit tot atelier met zolder. De zijgevels van het schuurtje bleven staan als stille getuigen voor wie niet geloofde dat dit mogelijk zou zijn.

Ontwerpopgave

Na het opknappen van huis en tuin stond een eenvoudig schuurtje in de achtertuin te wachten op een bestemming. Op het eerste oog bood deze weinig mogelijkheden: het was klein, niet geïsoleerd of gefundeerd en het dak lekte. Bovendien moest de functie als opbergruimte behouden blijven.

Door het dak en één van de gevels te vervangen voor een licht houten volume ontstond toch ruimte om de onderneming van de opdrachtgever – het geven van schilderworkshops – aan huis te kunnen uitvoeren.

Projectdetails

Locatie
Rijnkade, Woerden, Nederland

Periode
2016 – Juli 2017

Type
Verbouwing, sleutelproject

Projectleiding
Pieter Graaff, Architect

Publicaties

Ontwerp

Drie van de vier wanden van het schuurtje zijn blijven staan. Binnen deze contouren is een nieuw houten volume opgetrokken. Daardoor ontstaat een expressieve relatie tussen oud en nieuw.

Door voort te bouwen op het bestaande schuurtje kon binnen een beperkt budget een atelier met zolder gerealiseerd worden. 

All-electric

Het interieur is afgewerkt met populierenhouten platen waar elektra, ledverlichting en ophangrails voor de schilderijen in zijn weggewerkt. De vloer is voorzien van elektrische vloerverwarming en het tapwater wordt verwarmd met een elektrische boiler. In de winter kan extra warmte en comfort worden toegevoegd middels een infrarood stralingspaneel dat in het plafond is geïntegreerd.

Meerwaarde

De opdrachtgevers hebben intensief mee ontworpen aan het project. Veel ontwerpsessies hebben aan de keukentafel plaatsgevonden. De jongste zoon van de opdrachtgever maakte een maquette van het voorlopig ontwerp. 

In het ontwerp is rekening gehouden met de optie om het atelier later aan de achterzijde uit te breiden met een badkamer. Het project laat zien hoe met bescheiden middelen onvermoede mogelijkheden kunnen worden toegevoegd in de achtertuin.

Locatie Project

Gerelateerd aan
Schilderatelier Woerden

Projecten, nieuws en kennisartikelen gerelateerd aan Schilderatelier Woerden.

Stille ambities?
Mail pieter@deopenkaart.nl,
of bel 06–18539418