Prijsvraag Proeftuin Erasmusveld

Voor Open Kaart betekent duurzaam wonen meer dan een technisch duurzame woning met een mooi energielabel. Wonen met aandacht voor wat de omgeving te bieden heeft en hier zo verantwoordelijk mogelijk mee omgaan, daar zou het om moeten draaien. Het Hof der Zotheid biedt bewoners de ruimte om zich verbonden te voelen met de plek en nauw betrokken te worden bij opzet en uitwerking.

Steeds meer mensen zoeken een plek waar zij hun ambitie om duurzaam te wonen zelf kunnen vormgeven. In het voorstel van Open Kaart, een jong ontwerpbureau gespecialiseerd in co-creatie, stond daarom de vraag centraal: hoe kunnen deze mensen zich hun woonomgeving zo eigen mogelijk maken? Eerst luisteren, dan bouwen is een mooi uitgangspunt. Maar het gaat hier om een buurt met een hoge dichtheid van ruim 100 woningen op een hectare en behoefte aan houvast. Daarom is gezocht naar de juiste schaal en opzet om die betrokkenheid voor en na oplevering te faciliteren.

Het plan kent een opzet van drie hoven van 30 tot 40 woningen rond een collectieve tuin, wat zelfbeheer behapbaar maakt. Waterberging speelt een belangrijke rol in de inrichting van de buitenruimte en het ecologisch lint. Er is geen regenwaterriool nodig en water levert bijzonder landschapselementen en spelaanleiding voor kinderen op.

Hof der Zotheid legt de basis voor een wijk die in verandering kan blijven, waar je kunt opgroeien en oud worden. Met buren die elkaar inspireren en betrokken zijn bij een plek die zich keer op keer kan vernieuwen. Daarbij wordt een stapsgewijze ontwikkeling van het Erasmusveld voorgesteld, die ruimte geeft om van elke fase te leren. Bewoners krijgen daarbij naar behoefte zeggenschap in de indeling van hun woning. Het woningaanbod varieert van een uitgekiende aannemerswoning tot en met experimentele zelfbouw.

Bekijk onze inzending en de andere geselecteerden op de website van Architectuur-lokaal.

projectdetails

locatie: Leyweg - Den Haag
type: prijsvraag - runner-up 2de ronde
opdrachtgever: BPD
periode: nov. 2016 - jan. 2017