KopieKoffie: printservice met sociale impact

In een voormalige kapperszaak aan de Chopinlaan in de Delftse Buitenhof is een printservice gestart. Eentje mét sociale impact. Het drukwerk wordt gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kun je er niet alleen een kopietje maken, maar ook een kop koffie drinken: KopieKoffie.

Het businessplan, de fasering en het ontwerp voor de ruimtes moeten zo op elkaar afgestemd zijn, dat KopieKoffie snel van start kan gaan maar ook nog ruimte houdt om bij te sturen. Aan de slag om de buurt en de lokale markt te verkennen, om aanpak en inrichting vervolgens aan te kunnen passen waar nodig. Dit vraagt om een flexibel plan met eenvoudige, gerichte ingrepen, die KopieKoffie desalniettemin goed zichtbaar en herkenbaar maken.  

Het bestaande gebouwtje, met lessenaarsdak, bestaat uit een grotere ruimte aan de straatzijde, en ondersteunende ruimtes aan de noord- en westzijde. Er zijn twee entrees, die benut worden om een heldere logistiek mogelijkheid te maken waarin koffie- en printservice elkaar niet in de weg lopen. Er blijft echter voldoende ruimte voor informele menging van de twee functies. Er kan gekopieerd worden op de selfservice machines voor het raam in het koffiegedeelte; printjes kunnen even geordend worden op de werktafel tussen de koffiedrinkende bezoekers.

Ook in vormgeving zijn kopie en koffie herkenbaar als een geheel. Een nieuwe vloer en een barmeubel vormen de basisingrepen. Het meubel vormt één geheel in kleur en vormgeving, maar herbergt aan de ene zijde de printservice en is aan de andere kant een koffiebar.

KopieKoffie is een plek waar buurtbewoners elkaar vanzelfsprekend tegenkomen, waar ze vertrouwd en benaderbaar voor elkaar worden. Een printservice met sociale impact.

projectdetails

locatie: Delft

type: interieur, sociale onderneming

opdrachtgever: commercieel

periode: 2018