Herinrichting interieur Tuinkamer

Een ruimte waar alles kan, waar iedereen zich thuis voelt en die neutraal maar toch sfeervol is. Voor de Tuinkamer van een monumentaal grachtenpand in Delft kregen we de uitdaging een aantrekkelijk voorstel te doen voor herinrichting met nog onbekend budget. Van studentenborrel tot rouwverwerking en van koorrepetitie tot yogaklas: een ruimte die van iedereen en van niemand is en waar tegelijk in elk fotolijstje een herinnering schuilt.

Ondanks de hoge ruimte en de ligging aan de tuin, wordt de Tuinkamer als onpersoonlijk en gedateerd omschreven. Het is ‘geen ruimte waar je je thuis voelt’ en ook is het ‘geen visitekaartje’. Er is behoefte aan nieuwe aankleding en inrichting van deze ruimte om uitstraling, comfort en gebruiksmogelijkheden te vergroten.

Terwijl het voorstel in samenhang ontworpen is, zijn de verschillende ruimtelijke ingrediënten bewust afzonderlijk benoemd en toegelicht. De onderdelen hebben verschillende prioriteit: sommige ingrepen zijn urgent, andere zijn optioneel of kunnen later uitgevoerd worden. De huidige antiekrode kleur van het historische houtwerk rondom ramen en deuren vormt het vertrekpunt, later toegevoegde geeltinten en een wildgroei aan losse elementen worden weggehaald. Een lichtarmatuur met een speelse structuur geeft de ruimte een moderne, creatieve uitstraling; geïntegreerde faciliteiten voor beeld en geluid vergroten de gebruiksmogelijkheden. Het flexibele meubilair maakt de uitstraling compleet en ondersteunt bovendien het multifunctionele karakter van de Tuinkamer.

Daarmee is het ontwerpvoorstel zowel pragmatisch als inspirerend. De visie heet gediend om draagvlak en fondsen te werven, waarbij de uiteindelijke aanpak en fasering kon worden afgestemd op beschikbare middelen. In het najaar van 2018 is een groot deel van de visie gerealiseerd met de toen beschikbare middelen.

projectdetails

locatie: Delft

type: interieur, herinrichting

opdrachtgever: studentenpastoraat Motiv

periode: mei - september 2017